Laparoskopi, açık ameliyatların giderek yerini alan, genel anestezi altında göbek deliğinden ince bir kameranın yardımıyla karın içi organların görüntülenmesi prensibine dayanan bir işlemdir. Görüntüleme sırasında karında açılan milimetrelik deliklerden içeri sokulan yardımcı aletler ile tedavi de mümkündür. Kistler, rahim kanseri, miyom, rahim sarkması gibi kadın hastalıkları ameliyatlarının büyük bir kısmı laparoskopik olarak yapılabilmektedir. Halk arasında kapalı, kansız ve bıçaksız ameliyat olarak da bilinen laparoskopi 1980’li yıllardan itibaren tıp alanında tedavi amaçlı kullanılmaya başlanmıştır.
Teknolojinin de ilerlemesiyle gelişen laparoskopik cerrahi, günümüzde oldukça güvenli bir seçenektir. Karın boşluğundaki birçok ameliyat günümüzde laparoskopik olarak yapılabilir duruma gelmiştir.
Laparoskopik cerrahinin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hastanede daha kısa yatış süresi. Açık ameliyatta söz konusu olan birkaç günlük ameliyat sonrası yatışa göre laparoskopik cerrahi sonucu taburcu olma süreci çok daha hızlıdır.
- Milimetrik delikler ile karına girildiği için daha estetik bir görünüm
- Ameliyat sonrası daha az ağrı
- Enfeksiyon, yapışıklıklar gibi komplikasyonların daha nadir görülmesi
- Postoperatif iyileşme, günlük aktiviteye geri dönmenin daha hızlı gerçekleşmesi. Dolayısı ile işe erken dönebilmenin verdiği ekonomik kazanç
Bu avantajları göz önüne alınınca, laparoskopik cerrahi günümüzde sıkça tercih edilen yüz güldürücü bir yöntem haline gelmiştir.